Výstavbu vodovodu Svidník- Medzianky dokončia vďaka eurofondom

11.05.2010 Svidník

Svidník 11. mája (TASR) – Slávnostným výkopom stavby dnes v centre Svidníka spustili 2. etapu projektu budovania vodovodnej siete s názvom Svidník – Medzianky - prívod z vodárenskej nádrže Starina.
Obstarávateľom stavby je Východoslovenská vodárenská spoločnosť, a.s. , Košice (VVS).
Výstavbou potrubia v dĺžke 28.938 metrov sa zabezpečí potrebná kvalita a dostatok pitnej vody pre viac ako 27.700 obyvateľov miest Svidník, Stropkov, Giraltovce a obec Šarišský Štiavnik.
Generálny riaditeľ VVS Stanislav Hreha uviedol, že prvá etapa tejto stavby sa začala v roku 1998, ale jej dokončenie sťažoval nedostatok financií. V roku 2004 sa podarilo dobudovať vodovod až po napojovací bod v Giraltovciach. Ďalšie prostriedky získal investor z európskych zdrojov v roku 2008 a tie umožnia dotiahnuť vodovodné potrubia až do Svidníka.
Celkové náklady na realizáciu projektu predstavujú 11,143 milióna eur, pričom z Kohéznych fondov Európskej únie využijú 8,725 milióna eur, zvyšné financie sú zo štátneho rozpočtu a vlastných zdrojov VVS. Stavba by mala byť ukončená v lete budúceho roka.
Hreha konštatoval, že tento región nikdy nemal problém s kvalitou pitnej vody, ale jej množstvom. Najmä v suchých obdobiach neboli postačujúce množstvá zo zdrojov, ktoré sa tu nachádzali.
\"Keď sa dokončí táto stavba, nebude žiadny problém s pitnou vodou v tomto regióne a dovoľujem si tvrdiť, že tu bude ešte aj rezerva. Za pomoci Európskej únie, keď to nepôjde z vlastných zdrojov, budeme sa snažiť, aby sme napojili tých vyše 30 obcí v okolí tohto potrubia, aby mali prístup ku kvalitnej pitnej vode, \" povedal Hreha. Išlo by o obce v okresoch Svidník, Stropkov, Medzilaborce a Bardejov.
Zhotoviteľom stavby bude spoločnosť Ekostav, a.s. , Michalovce, ktorá na východnom Slovensku realizovala už niekoľko vodárenských stavieb. Predseda predstavenstva spoločnosti Jozef Saloka konštatoval, že je to pomerne náročná stavba, nakoľko potrubie bude križovať rieku Ondava, 11-krát bude prechádzať pod štátnu cestu a prirodzene aj pod miestne komunikácie.
\"Ide o gravitačný vodovod, ktorý je napojený z vodojemu v Medziankach a prevýšenie je až do 210 metrov, \" dodal Saloka.
Hreha spresnil, že v pôsobnosti VVS je niekoľko regiónov, kde sú problémy s dodávkou pitnej vody a kanalizáciou. V súčasnosti má spoločnosť pripravených ďalších 15 projektov.
\"Východné Slovensko je napojené na 72 % na vodu a na kanál dokonca len 52 %, takže máme čo doháňať oproti celému Slovensku, \" dodal Hreha.
Spokojnosť s tým, že sa začalo s dostavbou tohto diela dnes vyjadril primátor Svidníka Michal Bartko, ktorý konštatoval, že takto sa definitívne podarí pre mesto i okolitý región zabezpečiť dostatok kvalitnej pitnej vody.
 

Vyberte región